top of page
Psychology Session

Sıkça Sorulanlar

Siz Sorun, Ben Cevaplayayım

SSS: SSS

Psikolog Kimdir?

Psikologlar, üniversitelerin ‘Psikoloji’ bölümlerinden mezun olmuştur. Canlıların davranış, düşünce ve duygularını ortaya çıkaran süreçleri anlamak üzere beyin ve işleyişi, gelişim, öğrenme gibi konularda eğitim almışlardır.  Sizin zihninizden geçenleri okuma yetileri yoktur ancak söyledikleriniz ve davranışlarınız onlar için ipucudur. Farmakoloji üzerine eğitim almış olsalar bile tıp doktoru olmadıklarından ilaç yazma yetkileri yoktur.

Psikiyatrist Kimdir?

6 yıllık tıp eğitimi üzerine 4 yıl Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlığı yapan kişilere Psikiyatrist denir. Aynı şekilde 6 yıllık tıp eğitimi sonrası Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ihtisası yapan kişiler de Çocuk ve Ergen Psikiyatristi ünvanını alır. Eğitimleri çoğunlukla farmakoloji temellidir. Tıp doktoru olduklarından ilaç yazma yetkileri vardır.

Psikoterapist Kimdir?

Psikoterapistler, belirli bir terapi ekolünde (Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Psikanaliz, Sanat Terapileri vb.) gerekli eğitim ve süpervizyon sürecini tamamlamış uzmanlardır. Psikolog, psikiyatrist, psikolojik danışman, hemşire, sosyal hizmet uzmanı vb gibi çeşitli artalanlara sahip olabilirler.

Psikolojik Destek/Terapi almalı mıyım?

Hayatta herkes çeşitli zorlantılar yaşar. Bunların bazıları aniden bazıları ise  zaman içinde yavaş yavaş ortaya çıkar. Bu zorlantıların yaşamımızı kısıtlamaya başladığı noktada psikolojik destek/terapi gerekli hale gelir. Eğer yaşadığınız sıkıntı hayatınızı normal seyrinden çıkarıyor ve size bir takım kısıtlamalar getiriyorsa; evet psikolojik destek/ terapi almalısınız.

Terapi seansları ne kadar sürüyor?

Her seans 50 dk. sürmektedir.

Seansta ne yapacağım?

İlk bir ya da iki seans genellikle sizin şikayetlerinizin ne olduğu, bu şikayetlere yol açan sebeplerin anlaşılması ve çözümü için yol haritası(hedef) belirlenmesi için yapılan değerlendirme seansıdır. Değerlendirme seansından sonraki seanslar ise terapi sonucunda ulaşmayı istediğiniz hedefe ulaşmak için terapistinizle beraber yapacağınız planlamaya göre ilerler. Bazı terapi ekollerinde seans dışında da yapmanız gereken ödevler olabilir.

Ne sıklıkla seansa gitmem gerekir?

Terapistinizin, kullandığı ekole göre değişiklik göstermekle birlikte çoğunlukla haftada bir seans sıklığı ile terapi süreci devam eder. Teadvini bitmine doğru seans aralıkları 15 günde bir, ayda bir gibi açılabilir.

Terapi ne kadar sürer?

Terapiye başvurmanıza neden olan sıkıntının şiddeti, terapistinizin kullandığı terapi metodu gibi bir takım faktörlerle terapiye devam etmeniz gereken süre belirlendiğinden ne kadar süre terapiye gitmeniz gerektiği konusunda size en doğru cevabı verecek olan terapistinizdir.

IMGP0878.JPG

Hakkımda

Kl. Psk. Zeynep Yazıcı

UludaÄŸ Ãœniversitesi Psikoloji Bölümü'nde baÅŸladığım lisans eÄŸitimimi Ä°stanbul Ãœniversitesi Psikoloji Bölümü'nde tamamladım. Okan Ãœniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Klinik Psikoloji Programı'nı bitirerek 'Klinik Psikolog' unvanını kazandım. 8 yıla yakın Marmara Ãœniversitesi Pendik EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi'nde Psikiyatri, Çocuk ve Ergen Ruh SaÄŸlığı ve Hastalıkları, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji ve Onkoloji kliniklerinde hizmet verdim. 

Dünya Psiko-onkoloji Birliği (IPOS) aktif üyesiyim. Ülkemizde de Birlik'le akredite olan Psikoonkologlar Derneği'nin İstanbul Koordinatörlüğünü yürütmekteyim. Aynı zamanda yine alana hizmet veren Psikoonkoloji Derneği'nin yönetim kurulu üyesiyim.

Almış Olduğum Eğitimler

  • Uluslararası Çocuk ve Ergen Åžema Terapi EÄŸitimi

             Christof Loose

             Institut für Schematherapie Köln, 2021


  • Wechsler Çocuklar için Zeka ÖlçeÄŸi –IV 

Cihat Çelik

Türk Psikologlar DerneÄŸi, Ä°stanbul,  2016


  • Oyun Terapisi

Nilüfer Devecigil

Okan Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, 2016


  • Åžema Terapi 

Alp KaraosmanoÄŸlu

International Society of Schema Therapy, Ä°stanbul, 2016


  • Çocuk Çizimlerinin Projektif Testlerle DeÄŸerlendirilmesi      

Funda Akkapulu Aydın

Rorschach ve Projektif Testler DerneÄŸi, Ä°stanbul, 2014-2015


  • ÇocuÄŸun Ruhsal Dünyasının Projektif Testlerle Ä°ncelenmesi

Neslihan Zabcı

Rorschach ve Projektif Testler DerneÄŸi, Ä°stanbul, 2011-2014


  • Nöropsikolojik DeÄŸerlendirme

Şükriye Akça Kalem

Türk Psikologlar Derneği, İstanbul, 2011


  • BiliÅŸsel Davranışçı Açıdan Sınav Kaygısı ve BaÅŸa Çıkma Yolları

Okan Cem Çırakoğlu

Türk Psikologlar Derneği, İstanbul, 2010


  • Çocuk DeÄŸerlendirme Paketi

Gülsen Erden

Türk Psikologlar Derneği, İstanbul, 2009


  • Weschler Çocuklar için Zeka ÖlçeÄŸi Uygulayıcı EÄŸitimi

Esmahan Orçin

Türk Psikologlar Derneği, Bursa, 2009


  • Kısa Süreli Oyun Terapisi

Heidi G. Kaduson

Psi Danışmanlık Merkezi, İstanbul, 2008


  • DEHB olan Çocuklar için Oyun Terapisi

Heidi G. Kaduson

Psi Danışmanlık Merkezi, İstanbul, 2008

​

SSS: Hakkımda

05376050424

©2021, zeynepyazici.com tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page